loop=100>
By: Nur Fatin Aliya and Nur Iman Aisya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Monday, 27-Oct-2008 11:09 Email | Share | | Bookmark
Smooth sailing...

 
 
 
View all 11 photos...
Alhamdulillah...syukur kehadrat Ilahi, hampir lebih 2 mmgu slps melahirkan puteri ke dua kami, segalanya dipermudahkan.....Aisya pun makin tembam, nyusu tak henti2...senang jaga, cuma jadual tido still tak keruan...siang tido n malam berjaga Kakak Aliya pun makin sayang adiknya, tapi jealous tu tetap ada maklumler baru dimadukan










Dikesempatan ini kami juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada kawan2 yg sudi menghulurkan bantuan dlm apa jua bentuk....menghantar lauk pauk selama 2 mggu ni,mengunjungi kami bertanya khabar dan juga yg mengucapkan tahniah...hanya Allah jua yg dpt membalas jasa baik kalian.....



mama sempat bermanja2 dgn makcik Mon utk 3 hari....


and to suami tersayang....terima kasih atas segalanya...hu...hu..hu...bersusahpayah menjaga mama dgn layanan 1st class!!!


Update to previous entry...
sebenaqnya pd 9/10/08 pagi hari kejadian tu ler...lps jer solat subuh mmg my 'water bag' pecah...haaahhaa yg ni betul2 pecah punya...so disebabkan dh mmg kul 8 nk kena pi OT (Operation Theatre) teruskan jer ler misi...sampai jer spital, mmg depa dh ready..so lepas check BP and buat GTG terus ke OT...gedebuk gedebak kul 10.36am, puteriku Aisya dikeluarkan....

nk dijadikan cerita, lps jer kuar baby.. doc. detect mama ada 'large ovarian cysts:-O n saiznya dh besaq (sebesaq buah plum dah...)hampir cover my right ovari then doc mintak permission utk buang ovari tu, coz mmg dah takleh bfungsi lagi so hilang sudah sblh kilangku..hu..hu..sample cysts tu terus dihantaq ke lab, utk tgk umuq n leh pastikan bila cysts tu tbentuk..... lAllah Maha mengetahui segalanya..redha...

to ladies out there beware...cysts mmg tak merbahaya, tapi kalu dh tahap kena buang ovari...jadi disaster jgk ler kan.. ni ckit info pasai ovarian cysts:

Quote:
Ovarian Cysts Overview
Ovarian cysts are small fluid-filled sacs that develop in a woman's ovaries. Most cysts are harmless, but some may cause problems such as rupturing, bleeding, or pain; and surgery may be required to remove the cyst(s). It is important to understand how these cysts may form.

Women normally have two ovaries that store and release eggs. Each ovary is about the size of a walnut, and one ovary is located on each side of the uterus. One ovary produces one egg each month, and this process starts a woman's monthly menstrual cycle. The egg is enclosed in a sac called a follicle. An egg grows inside the ovary until estrogen (a hormone), signals the uterus to prepare itself for the egg. In turn, the uterus begins to thicken itself and prepare for pregnancy. This cycle occurs each month and usually ends when the egg is not fertilized. All contents of the uterus are then expelled if the egg is not fertilized. This is called a menstrual period.

In an ultrasound image, ovarian cysts resemble bubbles. The cyst contains only fluid and is surrounded by a very thin wall. This kind of cyst is also called a functional cyst, or simple cyst. If a follicle fails to rupture and release the egg, the fluid remains and can form a cyst in the ovary. This usually affects one of the ovaries. Small cysts (smaller than one-half inch) may be present in a normal ovary while follicles are being formed.

Ovarian cysts affect women of all ages. The vast majority of ovarian cysts are considered functional (or physiologic). In other words, they have nothing to do with disease. Most ovarian cysts are benign, meaning they are not cancerous, and many disappear on their own in a matter of weeks without treatment. Cysts occur most often during a woman's childbearing years.

Ovarian cysts can be categorized as noncancerous or cancerous growths. While cysts may be found in ovarian cancer, ovarian cysts typically represent a normal process or harmless (benign) condition.

Ovarian Cysts Symptoms
Usually ovarian cysts do not produce symptoms and are found during a routine physical exam or are seen by chance on an ultrasound performed for other reasons. However, the following symptoms may be present:
1.Lower abdominal or pelvic pain, which may start and stop and may be severe, sudden, and sharp
2.Irregular menstrual periods
3.Feeling of lower abdominal or pelvic pressure or fullness
4.Long-term pelvic pain during menstrual period that may also be felt in the lower back
5.Pelvic pain after strenuous exercise or sexual intercourse
6.Pain or pressure with urination or bowel movements
7.Vaginal pain or spots of blood from vagina
8.Nausea and vomiting
9.Infertility


kiranya cysts ni penyakit yg kita tak sedar...bila pikir2 blk mmg ada simptom2 yg mama alami cth no.1 masa preggy Aisya,selalu sakit2 belah kanan; no.2 period regular but selalu lebih 10 hari, and no. 9 almost 4yrs trying!!!! So moral of the story...don't take things for granted...kalu rasa something wrong somewhere, cepat2 rujuk org2 berkenaan sblm terlambat.....


Sunday, 12-Oct-2008 14:50 Email | Share | | Bookmark
Syukur Alhamdulillah....

Introducing.....

Nur Iman Aisya bt Mohamad Khairi

3.4kg

9 Oct. 2008, 10.36am

daddy with new baby girl

still at operation theatre, abah dah happy...masa ni doc tgh operate buang my right ovari...

alhamdulillah...

dillema seorang kakak...kejap happy...

kejap sediih....

mixed feeling....

day 1

10 oct 08

beberapa minit sebelum ke OT..


layan gambaq dulu yer...kisahnya agak panjang nnt kita citer kemudian....


Wednesday, 8-Oct-2008 22:32 Email | Share | | Bookmark
Last update...

Assalamualaikum...

8 Oct 08: 11.45mlm, masa tinggal beberapa jam je lagi...sat lagi dah kena start puasa!!! esok awal2 pagi dh nak ke QMC, dan operation kul 8am waktu UK, kul 3pm kot waktu Malaysia.....
eeeemmm perasaan memang bercampur baur, suka, takut, suspen etc...walaupun ni 2nd time dah...kiranya ulangan pada apa yang dah berlaku lebih kurang 6tahun yg lalu, tapi mungkin sbb tanpa keluarga disisi kecuali abah, Aliya dan kawan2, perasaan tu jadi lain sikit

Dikesempatan ini cheq ingin memohon ampun dan maaf zahir & batin dari hujung rambut hingga hujung kaki daripada suamiku,semua keluarga, sanak saudara dan kawan2 tak kira di mana jua anda berada....halalkan makan dan minum...doakan semoga pembedahan ini selamat dengan jayanya...Amin

Quote:
The six-year wait will soon be over.....


InsyaAllah fp ni tidak akan bersawang, akan diupdate secepat yg mungkin


Tuesday, 7-Oct-2008 10:06 Email | Share | | Bookmark
Indahnya beraya di desa.....

hanya gambar pengubat rindu...

family@Kelantan






Monday, 6-Oct-2008 17:16 Email | Share | | Bookmark
Part 2: Miracle.....

 
 
 
View all 9 photos...
4 Oct 08 Sabtu...siangnya kami beraya sakan, mkn2 dgn jayanya kat open house ...then malam tu tgh solat isyak, tetiba mama rasa mcm 'water bag' dah pecah...then terus call QMC sbb depa dh pesan if apa2 kena terus pi spital...so angkut le kakak Aliya ke rumah auntie Ina (tima kasih bebanyak yer melayann anak dara tu.....dia kata dia nangis sbb miss mama n abah ) kat spital lak bila buat GTG, baby's heart beat terlalu aktif hgga susah nk dpt base line...so dok ler melangut kat delivery suite sampai kul 4 pagi...then mama kena tahan kat wad utk d monitor....

5 Oct 08 Ahad, nak dijadikan cerita, pagi tu lps midwife check sumer ok...dah boleh balik masa dok ttgu depa siapkan paperwork, tetiba mama rasa semcm keras jer tummy kat belah kiri, b4 this belah kanan jer yg baby dok lepak...mai doc check, mmg confirm baby dah ubah position melintang laa pulak buat scan... confirmed! so kena tahan lagi kat wad...hu...hu...

Quote:

لاَّ إِلَـٰهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ ٱلظَّالِمِي
(Laailaahailla anta subhaa naka inni kuntu minadzhoolimiiin)
Artinya: "Tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (Ya Allah)! Maha Suci Engkau (dari melakukan aniaya, tolonglah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.


6 Oct 08 Isnin, segerombolan doc dtg check, pagi ni kepala baby engage kt bawah semula, buat scan lagi utk confirm...yehaaa mama boleh balik...just tggu kat rumah if takdak apa2 jgk, khamis pi operate!!!

@Red Bay, Wad 26 QMC




[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net